Denna hemsida brukade vara konstnärinnan Sara Woodrows hemvist. Idag finner du henne på sarawoodrow.com.

Skandinavisk design

Född ur de svenska skogarna

Skandinavisk design, vad är det egentligen? Vi vet att den innefattar ljusa toner matchat med svala nyanser av nedtonade färger, samt naturmaterial; rena linjer och mycket luft. Den skandinaviska designen kan man kanske säga har fötts ur de svenska skogarna om vintern, då allt är stilla och färgerna rofyllt kalla. Snö, frostig jord, molnig himmel och kala träd.

Kännetecken

Den skandinaviska stilen är på ett sätt tidlös men samtidigt hela tiden under utveckling, som alla stilar ju är. Det finns vissa element som består, som färgpaletten och det där "luftiga" som man ofta talar om, men material varierar liksom form. Vissa likheter mellan skandinavisk och japansk design finns helt klart. Det minimalistiska, rena och ärliga delar dessa kulturers estetiska framtoning. Motsatsen kan tänkas vara det orientaliskt färgstarka och detaljrika, eller det amerikanskt överdådiga och pampiga. 

Det är ofta spännande att ur en strikt skandinaviskt koncept bryta av med något oförväntat, som en färgstark tavla eller en enorm bukett blommor på ett annars tom bordsyta. Det kan ge den annars så stillsamma stilen lite mer liv.

IKEA är en fullgod utgångspunkt - men inte design

Nog för att det vore synd att kalla IKEA för ett designhus så finns den skandinaviska stilen väl närvarande i en stor del av sortimentet. Vill man skapa skandinavisk känsla i sin heminredning och samtidigt arbetar på sträng budget så finns det många fynd att göra på IKEA. Det bästa är om man sedan kompletterar dess fynd med några väl utvalda dyrgripar, gärna från Arne Jacobsen, Bruno Mathsson eller Carl Malmsten. Många har kopierat dessa stilar genom åren, så man finner kopior av klassikerna på många ställen - ofta mycket billigare. Glöm inte heller att besöka loppisar och secondhandbutiker - där finns ofta gamla klassiker som ger det lilla extra till heminredningen. Men kom alltid ihåg att less i more när det gäller skandinavisk inredning.

Du som skapar skandinavisk design

Kanske det är så att du själv är en skapare av skandinavisk design, på ett eller annat sätt. Du kanske har ett företag. Du vet väl om att du kan få ett företagslån om du har behov av det. Du som behöver inredning för kontoret, du kan vända dig till MoreKontor  

Skandinavisk design utomhus

Det kan passa väl in med stilen skandinavisk design även utomhus så som på din uteplats eller om du har ett café med uteservering.